U.E. și Republica Moldova

Generația noastră a avut norocul să se nască destul de devreme încât să se poată bucura o viață de beneficiile și sprijinul pe care U.E. ni-l oferă atunci când ambiția ia amploare. Noi nu ne-am pus întrebări, nu am gândit prea mult, nu ne-am implicat în exces, pur și simplu ne-am bucurat de ce ne-a fost dat și eventual am mai și profitat de ocaziile ce au apărut pe drum. Europa, ca un fel de tata cu portofelul plin, ne-a tot alimentat proiectele și ne-a ajutat să ne punem în aplicare visele. Nimeni nu s-a gândit cum ar fi să fii legat la mâini și să ai o banda de scoci la gura atunci când intenționezi să pui ceva în practica.

În Republica Moldova am dat peste niște tineri ce au crescut prematur în inițiativă, în implicare și în cunoștințele lor legate de U.E.. Pasiunea din privirea lor când vorbeau despre toată istoria de baza a Europei pe care pot să pariez că nici jumătate din liceul meu nu o știe, toată energia pe care o puneau în joc pentru a ne face pe noi atenți și tot entuziasmul pe care l-au investit pentru a-și promova ideile, toate acestea au făcut diferența dintre modul în care este văzută Europa în țările ce aspira să facă parte din ea și în țările în care nici nu se pune problema să nu ai dreptul de a-ți expune părerea.

Tineri care în loc să promoveze pe rețelele de socializare filmulețe amuzante sau poze idioate, aleg să dea share unor informații în timp real, unor articole scrise de asociații ce susțin Moldova, aleg în loc de poza de profil, să-și afișeze steagul. Respectul meu l-au câștigat prin seriozitatea pe care și-o folosesc exact când este nevoie și pentru glumele pe care le aruncă și care sunt un mod de a-i readuce la cei 16-18 ani pe care îi au.

„Botoșani e orașul meu preferat!”… mi s-a înmuiat inima când am auzit asta. Ei nu se uită la standardele înalte ale U.E., la câtă eleganță și organizare a crescut în țările vestice, ei se uită la noi, românii, ca model de urmat. Standardele lor se opresc acolo unde am ajuns și noi. E o imagine tristă. Sunt oameni frumoși, sunt tineri care nu aspiră la meseria de medic sau de avocat, ei vor să scrie publicații în limba romană, ei vor să devină politicieni pentru a schimba cursul țării, sunt oameni pe care îi unește un scop puternic.

Naționalism, noi încă nu știm semnificația acestui cuvânt. Naționalismul înseamnă ceva pentru acești omuleți care atârnă atât steagul lor, stema, cât și steagul Europei lângă și merg mândri pe strada cu tricouri imprimate cu stema lor. Știm noi oare să apreciem ce avem când ei nu au nici jumătate și sunt mândri ca niște brazi de stâncile fragile pe care se sprijină?

Am avut ocazia să cunosc toată această masă de energie în Vadul lui Vodă în perioada 27-31 august, datorită sprijinului Ministerului Tineretului din Moldova. Mulțumită lor s-a adunat o gașcă de tineri cu personalitate din Ucraina, regiunea Odessa, România (Roman, Târgu Neamț și Botoșani) și Republica Moldova, desigur. Această tabără de vară a fost realizată sub supravegherea lui Octavian Zelinski, coordonator al ONG-ului ASTRA Anenii Noi. Toată această experiență am împărțit-o cu Mădă (sau Mădălina Marusac) ce m-a ajutat să strângem un bagaj impunător de povești pentru acasă.

Mulțumesc Moldova și aștept să ne vedem și la anul care vine. 😀

10419035_746851615364325_1321164405076127355_n

Reclame

2 gânduri despre &8222;U.E. și Republica Moldova&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s